Dans Dans – Sand

 

 
Info
 

Gelijkaardig: Origineel in zijn eenvoud en daar zijn we blij om.
 
Top Tracks: ‘TV Dreams’ & ‘Close Your Eyes’.
 
In de buurt: 30 november – Stuk @ Leuven 2 & 3 december – Het Bos @ Antwerpen 8 december – De Casino @ Sint-Niklaas 14 december – De Kreun @ Kortrijk 15 december – Botanique @ Brussel 16 december – Cactus @ Brugge 22 december – Handelsbeurs @ Gent 23 december – Muzikodroom @ Hasselt
 
Genre:
 
 

Pluspunten


Furieuze start grijpt je meteen bij de keel.

Minpunten


Een in slaap wiegend einde met onopgemerkt gitaargetokkel.


0
Posted by

 
Albumrecensie
 
 

Muzikale duizendpoot Bert Dockx weet van geen ophouden. De Vlaamse Jack White is solo actief, maar ook on the road met Flying Horseman en tegelijk gooit hij met Dans Dans een vierde langspeler, getiteld ‘Sand’, in de strijd.

Dans Dans onderbrengen in één genre is zowat onmogelijk. Wat brengt Dans Dans nu eigenlijk? Misschien is het wel eens tijd dat een student muziek er een thesis aan wijdt? Anyway, wij ondernemen toch een poging. Dans Dans is geen jazz, geen rock en zeker geen jazz rock. Dans Dans brengt dynamische en instrumentale nummers met veel ruimte voor improvisatie. De nummers variëren van sferisch en hypnotiserend tot wild en rauw. Een psychedelische mix van snedige gitaren en elektronica. Een vleugje punk, jazz en post-rock.

Sand start vinnig met het bijna 10 minuten durende ‘TV Dreams’. Het rustig opbouwende nummer barst opeens los in scheurend gitaargeweld waarna de orkaan opnieuw gaat liggen. Het kalmerende gitaardeuntje kregen wij alvast enkele dagen niet meer uit ons hoofd. De eerste noten doen ons meteen watertanden bij de virtuositeit van Bert Dockx, bassist Frederic Jacques (Mark Lanegan Band & Lyenn) en drummer Steven Cassiers (DAAU & Dez Mona).
‘Feline’ kent dezelfde trage opbouw, deze keer barst het nummer niet los in scheurend gitaargeweld, maar krijgen we spontaan een glimlach op ons gezicht door een kletterend tovergefluit. ‘Chi Mai’ is een eerste rustpunt, na een trip door de woestijn en de jungle is ‘Chi Mai’ de ideale soundtrack voor een nachtelijk moment in de zetel met een sigaar en drankje in de hand, wij suggereren spontaan een blauwe Chimay.

Mooie titel heeft die vierde van Dans Dans trouwens gekregen. Sand is een toepasselijk anagram van Dans. Het album voelt echt als een trip. Het ene moment is de plaat de ideale soundtrack voor een nooit eindigende trip door de woestijn, maar het volgende nummer kan je net zo goed begeleiden tijdens een wandeling door een sprookjesbos.

De nieuwe Dans Dans verdient deze keer ook echt wel het label volksdans, we betrapten onszelf soms op een onvoorzien heupwiegje, ‘Close Your Eyes’ is daar het mooie voorbeeld van. Het chaotische ‘Vluchtheuvel’ doet zijn titel alle eer aan, het nummer voelt als een rush om het ergste kwaad te ontlopen.

‘Remnant Of A Dream’ zorgt voor een ommekeer, het begin van een tragere tweede helft. We moeten eerlijk bekennen dat dit intermezzo ons letterlijk op de zenuwen werkt. De plaat startte furieus, maar de aandacht houden bij de finale lukt ons niet meer. In ‘Thieves’ zijn de euforische sferen nergens meer te bespeuren, een traag getokkel gaat onopgemerkt voorbij. Slotakkoord ‘Rumour’ gaat door op hetzelfde elan.

Ondanks een teleurstellende finish en een spuuglelijke hoes, onthouden we toch vooral het vlammende begin. ‘Sand’ is de verdienstelijke vierde van Dans Dans.


Jietse

 


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a Response