Fleetwood Mac @ Sportpaleis

 
FleetwoodMac_Sportpaleis_Antwerpen_©YmkeDirikx_MLM_09/10/2013
FleetwoodMac_Sportpaleis_Antwerpen_©YmkeDirikx_MLM_09/10/2013
FleetwoodMac_Sportpaleis_Antwerpen_©YmkeDirikx_MLM_09/10/2013

 
Info
 

Genre: Blues Rock, Pop Rock
 
Recente Album: /
 
Meer concerten: Momenteel enkel nog in het buitenland
 
Concertzaal:
 
 

Pluspunten


Hits, Buckingham's gitaarspel, de bezetting

Minpunten


Stevie Nicks' stem.


0
Posted by

 
Concertverslag
 
 

Fleetwood Mac, wie kent die band niet? De Brits-Amerikaanse formatie kende een zeer turbulente geschiedenis op vlak van bandleden maar stond gisteren in zijn ’2.0′ bezetting in het Sportpaleis van Antwerpen. Dat betekende ex-geliefden Stevie Nicks en Lindsey Buckingham samen met oprichter Mick Fleetwood en long time bassplayer John McVie. In deze opstelling maakten ze albums als Rumours, Tusk en Mirage. Dit kon niet mislopen.

Fleetwood Mac vloog er dan ook meteen in. Beginnen deden ze met een trio uit Rumours: ‘Second Hand News’, ‘The Chain’ en vooral ‘Dreams’ moesten het publiek duidelijk maken dat NicksBuckinghamFleetwood en McVie hun pluimen nog niet kwijt waren. Toch vreesden wij even dat er een probleeem zou zijn. Kijk, het was helemaal niet slecht, al zat er wel een kink in de kabel: Nicks bleek toch niet meer zo goed bij stem te zijn en dat deed vooral ‘Dreams’ wel wat pijn. Slécht was het trouwens nooit. Het was een concert met ups en downs. Eén van die downs was een veel te lange speech over hoe Fleetwood Mac ’2.0′ ontstaan was, net voor het nummer ‘Without You’ gespeeld werd. Het begon interessant, maar dat bleef het jammergenoeg niet.

Enkele ups die het vernoemen waard zijn: het nieuwe ‘Sad Angel’ paste volledig tussen de oude hits. Dat was natuurlijk goed nieuws, want nieuw materiaal van oude bands durft al eens teleur te stellen. Ook het meer experimentele werk van het album Tusk zorgde voor kippenvelmomenten: een strak uitgevoerd ‘Tusk’ overrompelde de aanwezigen en tegen ‘Sara’ had Nicks haar tweede adem (gelukkig) gevonden. Toch waren het de absolute hits zoals ‘Landslide’, ‘Go Your Own Way’ en ‘Don’t Stop’ die mensen deden rechtveren en een tweede jeugd deden beleven.

Lindsey Buckingham was trouwens wel goed bij stem en haalde verschillende keren snoeihard uit op dat vlak. Maar bovenal blijft de man natuurlijk een uiterst getalenteerd gitarist. Geen plectrums, geen slides: enkel vingerspel. En dat viel te respecteren als je hoorde wat de man eigenhandig uit zijn gitaar kreeg. De hysterische solo in ‘I’m So Afraid’ was er eentje die wij nooit meer zullen vergeten. Ook Mick Fleetwood sloeg steeds raak, al bleek zijn drumsolo tijdens eerste bisnummer ‘World Turning’ toch wat overbodig. Ach, de man kreeg het publiek wel mee. Over John McVie zouden we ook graag iets schrijven, maar eigenlijk bleef de man uit de spotlights. We zullen zijn bandleden maar geloven op hun woord en prediken dat hij de beste bassist ter wereld is.

Fleetwood Mac kon niet teleurstellen, daarvoor hadden ze teveel hits die ze genadeloos op de toehoorders konden afvuren. Toch werd de hele sfeer soms wat ‘verpest’ door de mindere performance van Stevie Nicks. Wij lieten het echter niet aan ons hart komen en onthouden vooral de hoogtepunten van dit concert. Trouwens: het blijft grappig om vijftigers een instant midlife crisis te zien doormaken op concerten als deze.

Het allerlaatste nummer van de ruim 2,5 uur durende set was ‘Say Goodbye’. Stevie Nicks beloofde echter dat Fleetwood Mac snel terug zou komen. Fingers crossed voor zij die er deze keer niet bij waren, want het blijft wel een aanrader.

SETLIST:

Second Hand News / The Chain / Dreams / Sad Angel / Rhiannon / Not That Funny / Tusk / Sister of the Moon / Sara / Big Love / Landslide / Never Going Back Again / Without You / Gypsy / Eyes of the World / Gold Dust Woman / I’m So Afraid / Stand Back (Stevie Nicks) / Go Your Own Way

World Turning / Don’t Stop

Say Goodbye

Foto’s: Ymke Dirikx


Pieter DHooghe

 
Musicfreak / Vinyljunkie / Brugse Student in Gent


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a Response