0
Posted by Rien Dingemans in Festivals
 
 

Best Kept Secret 2018 – Saturday – Verslag

Het muzikale hoogstandje op een gouden plaatje geserveerd: zo omschrijven vele het gezellige festival aan de Beekse Bergen. Best Kept Secret was dit jaar weer een knaller van formaat met onder andere: Artic Monkeys, LCD Soundsystem, Rodriquez, The National en tal van andere muzikale helden. En Mother Love Music mocht zaterdag mee gaan genieten.

Met haar huid zo wit als sneeuw, lippen zo rood als bloed en haren zo zwart als het ebbenhout was de frontvrouw van Pale Waves ( Heather Baron-Gracie) precies sneeuwwitje. Deze band uit Manchester bracht om 13u35 op stage TWO het beste van zichzelf op het Nederlandse festival. Met haar leuke, enthousiaste dansmoves en schattige look kreeg de zangeres heel het publiek aan het dansen. Met hun hitsingle ‘Television Romance’, dat gaat over een onmogelijke liefde, veroverde ze alle harten van het publiek. Gewoon genieten van deze opkomende indiepop band waar we nog veel van gaan horen.

De dromerige surfliedjes van broer en zus Angus en Julia Stone konden er zomaar voor zorgen dat je je even op een zonnig palmbomenstrand waande in plaats van het strandje in Hilvarenbeek. Dit sympathieke duo stond om 14u15 op het hoofdpodium. Met een waanzinnige trompetsolo van Julia in ‘Private Lawns’ (Chocolates and Cigarettes, 2006) zorgde ze voor een ska-vibe die het publiek direct deed swingen. Hun arrangement van songs die ze speelden varieerden van oud tot nieuw. Het was de perfecte mix en voor ieder wat wils maar toen de eerste noten van ‘Big Jet Plane’ (Down the Way, 2010) uit hun gitaren kwamen, werd het plots heel wild op de festivalweide, heel het publiek zong luidkeels mee: ‘Gonna take her for a ride on a big jet plane!’ De zon scheen, iedereen was gelukkig en kreeg spontaan zin om naar Australië te trekken met een surfboard om een golfje te pakken.

Met hun piepende gitaren en vuisten in de lucht nam Wolf Alice om 16u10 het festival over nadat ze 8 minuten stil hadden gelegen wegens een stroomstoring en bassist, Theo Ellis, het publiek rondging om hun fans een highfive te geven. Je zou niet verwachten als je Ellie Rowsell ziet dat er zo’n stemgeluid zou uitkomen: deze 25 jarige zangeres schreeuwde heel Best Kept Secret bijeen met haar harde songs als ‘Yuk Foo’ (Visions Of A Life, 2017), ‘You’re a Germ’ (My Love Is Cool, 2015), ‘Space & Time’ (Visions Of A Life, 2017) en tal van andere energieke hits. De gitarist, Joff Oddie, had wel eens ruzie met zijn gitaar, sleurde hem over de grond en wou hem bijna kapot slaan, maar het zijn rasechte rocksterren die de Britse gitaarrock weer nieuw leven hebben ingeblazen. Dit optreden was zo ruw, rauw en heerlijk tegelijk.

We zouden niks zijn zonder het internet, evenals The Internet. Deze band uit Los Angeles, California met hun hiphop, groovy funky beats en zwoele stem, zette stage TWO helemaal in vuur en vlam . Frontvrouw, Syd The Kid, had wel een prachtige verkooptactiek. Ze liet al haar fans de titel en de releasedatum van hun nieuwe album vanbuiten leren.’Hive Mind!’, klonk het bij The Internet in de Two-tent. En ook: ‘July 20!’. Met hun funky, jazzy baslijnen en zwoele, swingende drumbeats lieten ze heel de tent bewegen. Deze vriendelijke band zien we zeker nog wel eens terug op Best Kept Secret.

Met een bangelijke opener ‘Nobody Else Will Be There’ (Sleep Well Beast, 2017) sloot The National de tweede dag van het festival af. Met zijn kenmerkende bariton liet frontman, Matt Berninger, 2u lang het beste van zichzelf zien.The National is een soort band die je bij je keel grijpt en je helemaal in jezelf laat keren en ook deze keer brachten ze weer hun melancholische zelve. Met songs als ‘Mr november’ (Alligator, 2005) of ‘Guilty Party’ (Boxer, 2007) lieten ze onze ogen waterig achter. Een prachtige afsluiter van een wonderlijke dag, met veel muzikale helden.
Auteur: Natan van Berendoncks
Foto’s: Nadia Denys


Rien Dingemans

 
Oprichtster en hoofdredactrice MotherLoveMusic (sinds 2010).