0
Posted by Rien Dingemans in Festivals
 
 

Melkrock 2018: een voorsmaakje

Dit weekend is het weer zover: het gezellige festival Melkrock Tielt kondigt zich aan, op zondag 12 augustus! Tegen zondag zijn de aangekondigde donderwolken al lang verdwenen en kan je met een fris pintje in de hand onder een blakend zonnetje genieten van een heerlijke dag vol Belgische toppers.

In Tielt is er voor ieder wat wils. Dat zeggen we elke keer ja, maar ook dit jaar een zeer straffe en uiteenlopende affiche. De families kunnen met de kindjes rond 14u aan het hoofdpodium al komen ‘betogen’ met De Piepkes. En voor wie het nog wat speels wil houden is het zijpodium daarna de ideale plaats: met DadaWaves kan je heerlijk wegdromen door de speelse psychedelische pop die je achter laat op een roze wolk, misschien zie je zelfs roze olifanten voorbij vliegen. Maar blijf vooral niet te lang daarboven: Josephine, winnares van de publieksprijs Humo’s Rock Rally 2018 komt vervolgens onze oren strelen met haar sensuele pop en soul mix.

Wie dan de heupen nog niet soepel heeft gekregen, kan de dansbenen losgooien op de muziek van Shht, new name in town, Gent. Stil zal het niet zijn, want als een band vergeleken wordt met Evil Superstars, dan weet je dat het zal beuken en grooven. Wie z’n oren lief heeft, steekt vanaf dan best wel even de oordoppen in. En die zullen nog extra van pas komen bij It It Anita. Nog meer nostalgische 90′s terugblikken dan bij Shht, met nog een extra laag scheurende gitaren en krijsende zang er bovenop.

Voor wie dit allemaal even wat te hard en te heftig is, kunnen we absoluut Rumours aanraden, op het zijpodium. Duistere electro-pop die bij momenten doet denken aan Warpaint, maar net iets minder psychedelisch en heel wat donkerder. Op een roze wolk zal je hierbij niet belanden, maar sowieso zal je meegevoerd worden door deze intense sound.

Op het hoofdpodium is het ondertussen tijd voor iets volledig anders: dat moet de understatement van het festivalseizoen zijn. Dijf Sanders neemt ons namelijk mee naar Java: zijn laatste plaat, met een mengeling van klanken en stijlen, ondergedompeld in een psychedelisch, elektronisch en soms jazzy sausje. En die jazz-sfeer wordt nog verder naar een hoogtepunt gedreven wanneer de mannen van Nordmann mogen aantreden. Iets minder zweverige elektronica, iets meer chaos en anarchie.

Nog meer van die chaos kan je dan vinden aan het zijpodium met Onmens. We kunnen kort zijn over dit duo: industriële electronica die heel soms wat ruikt naar Nine Inch Nails en die zal ronken, scheuren en blazen. Hopelijk heb je die oordoppen nog bij de hand?

Na drie artiesten waarbij zang minder tot niet aan bod komt, of gewoon onverstaanbaar is, wordt het dringend even tijd om ‘de taal’ eens flink in de verf te zetten: het West-Vlaams dan nog wel, de Tieltenaars zullen er alvast geen probleem mee hebben. Er werd ons verteld dat een band nooit twee keer de affiche van Melkrock siert. En tot onze verbazing is het inderdaad de allereerste keer dat de mannen van Het Zesde Metaal het West-Vlaamse podium komen sieren. Of eerder platspelen, want daar zijn ze al een gans festivalseizoen mee bezig. ‘t Es nog al nie na de wuppe, mannen, doe mo voert!

Jelle Denturck zorgde enkele keren voor de presentatie op Melkrock, dit jaar mag hij met zijn band dirk. het hoofdpodium afsluiten. Nog een laatste maal keren we een beetje terug naar de 90′s, waarbij we overspoeld worden door herinneringen aan Weezer, Pavement en bij momenten Pixies noise. Klein detail: het feit dat één van de singles van hun debuutplaat ‘Milk’ heet, maakt hen de perfecte headliner, toch?

De afterparty wordt volgens de traditie in goede, dansbare banen geleid door Radio Topkaas.

Voor elk wat wils dus. Tickets en info vind je hier.


Rien Dingemans

 
Oprichtster en hoofdredactrice MotherLoveMusic (sinds 2010).