Foo Fighters

foo fighters

De Amerikaanse rock-band Foo Fighters werd opgericht door Dave Grohl. Voordien was die drummer bij grunge-trio Nirvana. Na het overlijden van frontman Kurt Cobain besloot hij een nieuwe band op te richten. Het eerste album, dat toepasselijk de naam Foo Fighters kreeg, werd volledig door Dave zelf ingespeeld en gezongen. Pas na de opnames van wat hij zelf zag als een demo, begon hij zijn band samen te stellen voor live performances.

Het tweede album The Colour and the Shape klonk al wat minder grunge- ofwel Nirvana-geïnspireerd. Ook op de derde plaat zocht Dave meer een eigen sound, met een meer poppy klinkend There Is Nothing Left To Lose als resultaat.

Dubbelalbum One by One bevat een akoestische en een elektrische schijf. Om deze plaat te promoten speelde de band een uitverkocht concert in België. Sindsdien is er geen optreden op Belgische bodem meer geweest, wegens het noodweer tijdens Pukkelpop 2011, waar de band voor het eerst in 5 jaar zou optreden voor Belgisch publiek.

In 2007 werd het iets softere Echoes, Silence, Patience & Grace gereleased. Dit werd niet met veel gejuich ontvangen. Maar dat maakte de band goed door terug te slaan met Wasting Light in 2011. Een meer grungy, hardere plaat. In 2011 brachten de Foo Fighters naast hun nieuwe langspeler ook een coveralbum uit. Deze plaat, Medium Rare, verscheen aanvankelijk op limited edition vinyl ter ere van record store day. Later was ook de cd-versie te koop bij tijdschrift Humo.

In 2012 speelt Foo Fighters dan toch nog eens op Belgische bodem, namelijk op Pukkelpop. Ze hadden na het drama van het jaar daarvoor beloofd om zeker terug te komen. En dat deden ze, met een spetterend optreden als afsluiter van het festival.

De huidige bandformatie omvat drummer Taylor Hawkins, gitaristen Chris Shiflett en Pat Smear (die pas sinds de laatste plaat (opnieuw) een prominente rol heeft op het podium) en bassist Nate Mendel.

Albums:
1995: Foo Fighters
1997: The Colour and the Shape
1999: There Is Nothing Left To Lose
2002: One by One
2005: In Your Honour
2006: Skin and Bones
2007: Echoes, Silence, Patience and Grace
2011: Wasting Light
2011: Medium Rare

Reviews en nieuws over Foo Fighters op MotherLoveMusic: