0
Posted by Ruud Van De Locht in Muzieknieuws
 
 

Lee Perry blaast 80 kaarsjes uit in De Roma

Een naam als een klok… het klinkt erg cliché, maar in het geval van Lee ‘Scratch’ Perry mag die uitdrukking nog wel een keer uit het vermolmd woordenboek gehaald worden. Perry musiceert reeds sinds de jaren zestig en doet dat op vrij onnavolgbare wijze. Reeds een halve eeuw leeft hij zich uit in zijn favoriete dub- en reggae-speeltuin. In die periode starrte hij zijn eigen label (Upsetter Records) en nam in zijn thuisstudio, The Black Ark, het befaamde album Heart of the Congos op. In diezelfde studio ontving hij eveneens een hoop levende en iets minder levende legendes zoals Bob Marley & The Wailers, Junior Byles, Junior Murvin, The Heptones, The Congos en Max Romeo. Tijdens de jaren negentig verkaste Perry richting  Engeland en de VS waar hij samenwerkte met o.a. Adrian Sherwood en Mad Professor.

Maar ook in de 21ste eeuw blijft Perry onverdroten aan de reggae-weg timmeren. In 2010 verscheen het album Revelation, waarop hij wordt bijgestaan door o.a. George Clinton en Keith Richards. Vandaag woont en werkt hij in Zwitserland, waar hij nog steeds platen opneemt en toert met zijn Zwitserse begeleidingsband The White Belly Rats, genoemd naar een Perry-track uit de Ark.

Het concert in De Roma wordt ongetwijfeld legendarisch. Want klokslag twaalf viert de dubpionier namelijk zijn  tachtigste verjaardag. Bovendien wordt hij opnieuw begeleid door het Gentse Pura Vida, dat samen met Perry vorig jaar het album The Super Ape Strikes Again uitbracht. Live worden ze beschouwd als de beste backingband die Lee Perry de laatste 15 jaar begeleidde. M.a.w. dat belooft hels vuurwerk op het eind van de Turnhoutsebaan. Allen daarheen!

Meer info: www.deroma.be

 

 

 

 


Ruud Van De Locht