0
Posted by Ruud Van De Locht in Muzieknieuws
 
 

Satelliet vol aanstekelijke deuntjes

André Brasseur…André wie? De man is intussen 76 maar zette tijdens de laatste Pukkelpop wel de ganse Marquee-tent in lichterlaaie rond lunchtijd. Terwijl zijn grote hit Early Bird Satellite toch al dateert uit 1965.

Zijn instrumentale nummers lokten destijds in gans Europa danslustigen op de vloer. Bovendien kregen ze extra airplay als begintune op radio én televisie. Zelf kocht hij met de winst van zijn miljoenenhit twee danstenten, die hem volledig opslorpten. Tot hij halfweg de jaren ’80 de muziekmicrobe opnieuw voltijds te pakken kreeg en ervan versteld stond welke cultstatus hij nog steeds genoot in binnen- en buitenland.

Belpop Bonanza- stunt

En vandaag, 51 jaar na zijn hoogdagen, is Brasseur nog steeds alive & kickin’. Hij tourt voor het eerst in veertig jaar weer rond met een jonge begeleidingsband in Belgenland. Een huzarenstuk dat we danken aan Jan Delvaux en Jimmy Dewit van ‘Belpop Bonanza’, die hem vanonder het stof haalden.

Brasseur beleefde zijn première met deze bezetting dus op Pukkelpop 2016. En de reviews liegen er niet om: “Zelden hebben wij iemand zo zien genieten op het podium als André Brasseur vanmiddag in de Marquee op Pukkelpop. De veteraan (76), koning van het hammondorgel, pakte de tent moeiteloos in met zijn swingende deuntjes en zijn aanstekelijk enthousiasme. Dat is te danken aan het aanstekelijke enthousiasme van de orgelmuzikant, maar ook aan de swingende, jazzy set. Een minutenlang ‘merci André’ was zijn beloning”, vond de aanwezige VRT-journalist.

Bovendien viel de eigentijdse invulling van de ‘brave deuntjes’ van weleer op omdat Brasseur zijn muzikanten alle vrijheid gaf om hun virtuositeit te presenteren. Een muzikaal avontuur dat ongetwijfeld uitgroeit tot één van de 2016-culthits en de volgende weken en maanden Vlaanderen rondreist. Brasseur bijt dit weekend de spits af in Diest en de Turnhoutse Warande.

LIVEDATA 07/10 Den Amer, Diest 08/10 De Warande, Turnhout 31/10 CC De Meent, Alsemberg-Beersel 12/11 CC De Mol, Lier 18/11 Minardschouwburg, Gent 14/12 Schouwburg, Kortrijk 28/12 De Roma, Borgerhout 16/02 CC De Steiger, Menen 25/02 CC Ter Vesten, Beveren.

Ruud Van De Locht


Ruud Van De Locht