0
Posted by Ruud Van De Locht in Muzieknieuws
 
 

Songs To Art: liaison van kunst en muziekgolven

Wie al een tijdje rondloopt in dit tranendal, kent misschien Jan Goossens en The Candy Men nog. De respectievelijke zanger en zijn band behaalden in 1992 een finaleplaats in Humo’s Rock Rally. De volgende decennia bleef Jan zowel actief als muzikant en als kunstliefhebber. Dat resulteert binnenkort in Songs To Art.

START of Songs To Art vormt het platform voor twaalf kunstenaars die niet minder dan honderd kunstwerken exposeren. Het bijzondere is dat ze zich hierbij lieten inspireren door het geluid op Soil, het nieuwe album van The Many Moons, de huidige band van Jan Goossens. Verspreid over tien kamers in het kasteel van Domein de Renesse in Oostmalle worden de werken getoond, telkens in combinatie met de corresponderende song.

Het album verwijst naar de roots van de frontman en songschrijver van The Many Moons. START vindt daarom ook plaats in Oostmalle, waar Jan geboren werd. Het is daar dat zijn schilderende vader hem de liefde voor creativiteit bijbracht. Bovendien legde Jan met een heleboel deelnemende artiesten een gemeenschappelijk traject af; ze exposeerden nog samen met zijn vader, het waren jeugd- en schoolvrienden of ze beleefden samen wilde avonturen in het uitgaansleven.

Wanneer hij de schilders, beeldhouwers en fotografen voor het project polste, waren die onmiddellijk akkoord om mee te werken. “Het is een unieke combinatie”, verklaart Jan. “Er werd al vaker muziek gecomponeerd bij een kunstwerk, maar nog nooit een volledige cd aan een tentoonstelling verbonden. Daarom sprong ook de vzw Domein de Renesse enthousiast mee op deze kar.”

Jan bezorgde de kunstenaars zijn muziek die zich hierdoor lieten inspireren. “Wie dat wilde, kreeg ook de songtekst en eventueel wat uitleg over de achtergrond van een nummer. Voor de rest werkten zij volledig autonoom.”

START (Songs To Art) vindt plaats tijdens de maand mei in het kasteel van Domein de Renesse, Lierselei 30, Malle. De vernissage + cd-voorstelling vinden plaats op 6 mei.

Meer info: https://www.facebook.com/themanymoons.be

 

 

 


Ruud Van De Locht