Nirvana

nirvana

Nirvana was de band die zorgde voor de grote doorbraak van de grunge-muziek. Het drietal uit Aberdeen – Kurt Cobain (gitaar en zang), Krist Novoscelic (basgitaar) en Dave Grohl (drums) – startte in de underground scene van Seattle,  maar slaagde erin het grotere publiek te bereiken met het album Nevermind, de single Smells Like Teen Spirit op kop. Tot op heden is dit hun bekendste nummer.

Nirvana’s muziek heeft vaak een kwade ondertoon. De thema’s die de nummers bestrijken zijn veelal negatief zoals depressie of identiteitscrisissen. Cobain werd dan ook vaak beschreven als depressieve jonge man die op zoek was naar zichzelf. Zijn karakter heeft de sound van Nirvana ongetwijfeld sterk beïnvloed.

De band startte in 1987, het debuutalbum Bleach verscheen twee jaar later. Nirvana kreeg zijn grote doorbraak in 1991 met Nevermind, met de legendarische cover van de naakte baby in het zwembad. In 1994 kwam er – veel te vroeg – een einde aan het succes, toen Kurt overleed ten gevolge van een drug overdosis en een kogel in het hoofd. Er zijn sindsdien een aantal stemmen opgegaan die spreken over een samenzwering, een moord in plaats van zelfmoord. Tot op heden is de zaak officieel geklasseerd als zelfmoord.

Na deze tragedie stapten Krist noch Dave uit de muziekindustrie. Krist speelde in bands als Sweet 75 en Eyes Adrift. Dave startte succesvollere projecten. Hij is het meest gekend als frontman van Foo Fighters en was ook drummer in “supergroep” Them Crooked Vultures.

Albums:
1989: Bleach
1991: Nevermind
1992: Hormoaning
1992: Insecticide
1993: In Utero
1994: MTV Unplugged in New York
1996: From The Muddy Banks of the Wishkah
2002: Nirvana
2004: With the Lights Out
2005: Sliver – The Best of the Box
2009: Live at the Reading

Ter ere van de twintigste verjaardag van het album Nevermind kwam er een heruitgave van de plaat, inclusief deluxe- en superdeluxe versie. De laatste bevat 4cd’s en een dvd. Het gaat om het originele album met B-sides, een aantal voordien onuitgegeven mixes en een massa live-materiaal. Er zijn ook verschillende films en documentaire gemaakt met de focus op de band en/of Kurt Cobains gewichtig leven. Dit toont aan dat Nirvana nog steeds populair is en mensen inspireert.