Pearl Jam

Pearl Jam wiki

Pearl Jam zag het levenslicht in 1990. Na de dood van Andrew Wood eindigde het bestaan van Mother Love Bone, die in Seattle net naam begon te maken in de alternatieve muziekkringen. Gitarist Stone Gossard en bassist Jeff Ament gingen op zoek naar een nieuwe band en een nieuwe zanger. Die laatste vonden ze in de charismatische Eddie Vedder, met de bekende warme ‘gouden bariton’ stem.

Debuutplaat Ten was een enorm succes, met hits als ‘Alive’, ‘Evenflow’ en ‘Jeremy’. Samen met o.a. Nirvana, Soundgarden en Alice In Chains waren ze de koplopers van de seattle sound, beter bekend als grunge.

Met VS uit 1993 en Vitalogy uit 1994 zetten ze hun succes verder en werd de grunge beweging al snel een ware hype. Na de dood van Kurt Cobain in 1994 deed de band er alles van om zoveel weg te geraken van alle media-aandacht. Een bewuste keuze voor iets moeilijkere albums, die ook minder verkocht werden.

Toch blijft Pearl Jam tot op vandaag een van de meest populaire rockbands van de afgelopen decennia, met een vooral zwaar gerespecteerde live-reputatie.

Reviews en nieuws over Pearl Jam op MotherLoveMusic: