8
Posted by Rien Dingemans in X-Trivia
 
 

Musical ‘Lost’ Ones

Gisteren keek ik uit verveling nog een keer naar de Australische soap ‘Home and Away’. In de aflevering gingen een stel Summer Bay-bewoners naar een optreden van een of andere rockband. Uit de scènes rond dit optreden moest je als kijker afleiden dat rockconcerten stom zijn en dat iedereen er maar bezopen bij staat, springend en duwend als een stel ontembare gekken. Jezus, zo belachelijk preuts in beeld gebracht. Can we have some fun please! De verhaallijn ging eigenlijk over één van de hoofdpersonages die wat op de sukkel is met drugs. Backstage ontmoet ze iemand van de band, die haar … tromgeroffel… drugs aanbiedt. Zo stereotiep ook weer, dacht ik.

Well, is it?? Nou, ik ga hier alvast mijn mening niet geven, laat staan vooroordelen uiten, of erger nog: vervallen in clichés, over (rock)artiesten en druggebruik. Als het over bekende personen gaat, wordt dit uiteraard al makkelijker breed uitgesmeerd in de media.

Maar deze materie deed me wel even terugdenken aan een aantal vergane gloriën, meegesleurd door één van de meest verslavende harddrugs, beter bekend als heroïne.

Menig rockartiest heeft het wel eens geprobeerd, of is er zelfs zwaar aan verslaafd geweest, maar heeft kunnen afkicken. Het spijtige is misschien wel dat het vaak geromantiseerd wordt, in de context van het creatieve proces en the life on the road. Bij menig puberaal jong geweld wordt dit ‘coole’ gedrag van hun idolen maar al te vaak verheerlijkt.

Hier een kort (chronologisch) overzicht van enkele grote namen uit de muziekgeschiedenis, mee de dieperik in gesleurd door dit uiterst verslavend goedje.

Janis Joplin was één van de meest invloedrijke blues- en soulzangeressen eind jaren ’60. De typische hippie-look is zo typerend voor haar. Rond ’67 begon haar muziek meer gehoor te krijgen en maakte ze steeds meer naam als gerespecteerde blueszangeres. Joplin kampte echter met een laag zelfbeeld en een gebrek aan zelfvertrouwen. Misschien maakte dit haar meer vatbaar voor een verslaving? Op 4 oktober 1970 werd het lichaam van Janis teruggevonden in haar hotelkamer in LA. Het plaatsen van een shot pure (onwetend) heroïne leidde tot een overdosis. Janis Joplin stierf op 27-jarige leeftijd.

Jim Morrison was een zeer intelligente, talentvolle schrijver en dichter. Daarnaast was hij de charismatische zanger van de wereldberoemde psychedelische rockband The Doors. Door zijn expressieve persoonlijkheid werden de optredens van de band al vlug legendarische stukjes muzikaal theater. Zijn extensief drank- en druggebruik leverde ook steeds meer problemen op tijdens hun live-shows. Het conservatieve Amerika was niet klaar voor deze artistieke, theatrale persoonlijkheid. In 1971 vertrok hij naar Parijs, nadat hij de band had verlaten. Begin juli ’71 werd hij dood aangetroffen in zijn bad. Officiële doodsoorzaak is een hartaanval. Algemeen wordt aangenomen dat Morrison is bezweken aan de gevolgen van het jarenlange misbruik van alcohol, heroïne en andere drugs. Jim Morrison werd 27 jaar.

Sid Vicious was de beruchte basgitarist van The Sex Pistols, wiens naam nu het meeste bekend staat als symbool van de punkmuziek. Hij kampte met een zware drugsverslaving. Onder invloed van verdovende middelen zou hij zelfs zijn vriendin, Nancy Spungen, vermoord hebben met een messteek (cfr. Sid & Nany). Een jaar later, in 1979, werd hij dood teruggevonden in de flat van zijn nieuwe vriendin. Ondertussen is gebleken dat zijn moeder hem de finale shot heroïne heeft toegediend. Sid Vicious werd 21 jaar.

Hillel Slovak was de eerste gitarist van de Red Hot Chili Peppers. Samen met zijn goede vriend, Anthony Kiedis, worstelde hij met een heroïneverslaving. Rond ’87 begon het echt goed te lopen met de band. Beide heren slaagden er ook in om af te kicken. Clean en ambitieus wilden ze snel aan een volgend Peppers-album beginnen. In juni 1988 scoort Hillel terug wat heroïne. Hij sterft aan een overdosis. Hij werd 26 jaar.

Andrew Wood was de charismatische frontman van Mother Love Bone, een band uit het vroege grunge-tijdperk. De band begon eind jaren ’80 steeds meer aanzien en succes te oogsten. De andere bandleden eisten wel dat Wood iets zou doen aan zijn drugsverslaving, die steeds meer uit de hand begon te lopen. Begin ’90 kickte hij af. In maart, na enkele maanden clean te zijn, scoorde hij terug heroïne. Een soort afscheids-shot, eentje om het af te leren, zoals je wel vaker hoort? Andy werd afgevoerd naar het ziekenhuis, maar werd hersendood verklaard. De machines werden afgezet in het bijzijn van zijn familie en vrienden. Andrew Wood werd 24 jaar.

Het verhaal van Kurt Cobain kennen we allemaal wel. De zanger en gitarist van de legendarische punkrock-band Nirvana sukkelde al heel lang met een heroïneverslaving. Samen met zijn vrouw, Courtney Love, heeft hij meermaals geprobeerd om af te kicken. Een ongelukkige jeugd, laag zelfbeeld en de druk van de roem werden hem allemaal te veel. Na enkele eerdere zelfmoordpogingen, benam hij zichzelf van het leven op 5 april 1994 met een revolver. Hij had volgens geruchten ook een driedubbele overdosis heroïne in zijn bloed.

Courtney verloor in april haar echtgenoot. Iets meer dan 2 maanden later overleed ook de bassiste van haar band Hole, Kirsten Pfaff, aan een overdosis heroïne. Ze werd 27 jaar, net als Janis Joplin, Jim Morrison en Kurt Cobain.

Richard Shannon Hoon was de leadzanger van de alternatieve rockband Blind Melon. Met het nummer ‘No Rain’ groeide het succes van deze band enorm, maar hiermee ook de druk en de verslaving van Hoon. Op 21 oktober 1995 werd zijn lichaam gevonden in de tourbus. Hij overleed aan een overdosis cocaïne. Hoon werd 28 jaar.

Layne Staley was de leadsinger van de band Alice in Chains, samen met Nirvana, Pearl Jam en Stone Temple Pilots de belangrijste band uit de grunge-hype-periode. Staley heeft altijd bekend gestaan voor zijn zware drugsverslaving. De band tourde niet veel omdat Layne meestal te zwak was. Vanaf ’98 verdween hij stilaan uit de schijnwerpers. De laatste jaren van zijn leven bracht hij door als een kluizenaar. Begin april 2002 werd zijn lichaam gevonden. Layne Staley stierf aan een gemengde shot van heroïne en cocaïne. Hij werd 34 jaar.

Het bekende Alice In Chains nummer ‘Would’ werd geschreven ter nagedachtenis van de overleden Andrew Wood.

Niet dat je er aan moet beginnen, maar gelukkig zijn er enkele voormalige heroïne verslaafden die het wél gelukt is om af te kicken en tot hiertoe ook clean te blijven.

Courtney love heeft nog lang geworsteld met allerhande drugs. Nu lijkt ze clean en ziet ze er zelfs terug goed uit. Ze heeft haar band Hole terug vanonder het stof gehaald en is klaar om te gaan touren. Het nieuwe album ‘Nobody’s Daughter’ verschijnt binnenkort.

John Frusciante heeft van ’92 tot ’98 een zware periode doorgemaakt, na zijn vertrek bij de Peppers. Bijna onderging hij hetzelfde lot als zijn voorganger, Hillel Slovak. Hij kickte af, en speelde nog tot 2008 bij de Red Hot Chili Peppers. Nu richt hij zich volledig op zijn solo-carrière.

Anthony Kiedis worstelde op hetzelfde moment als zijn vriend, Hillel Slovak, met een heroïne-verslaving. Rond de periode van Hillel zijn dood, raakte ook Kiedis terug verslaafd. Hij was niet aanwezig op diens begrafenis om die reden. ‘Under the bridge’, één van de grootste hits van de RHCP, gaat onder andere hierover. Hij heeft nog enkele moeilijke jaren gekend, maar is nu al lange tijd clean. Binnenkort wordt het nieuwe album van de Red Hot Chili Peppers verwacht.

Scott Weiland, leadzanger van Stone Temple Pilots, heeft ook heel lang gesukkeld met een drugsverslaving. Zelfs nog tijdens de periode dat hij bij Velvet Revolver speelde. Nu is hij vermoedelijk clean. Stone Temple Pilots zijn terug herenigd en gaan volop touren.

“Life is what you make it
And if you make it death well then rest
your soul away”

Andrew Wood – lyric uit ‘Crown of Thorns’


Rien Dingemans

 
Oprichtster en hoofdredactrice MotherLoveMusic (sinds 2010).